Bluscapaciteit bij grote brand onder de maat
15-04-2015 Bedrijven, scholen, ziekenhuizen, boerderijen en villa's lopen grotere risico's dan de bewoners en gebruikers denken, doordat de bluscapaciteit van het waterleidingnet onder de maat is.
"De capaciteit bedraagt nog geen tien procent van wat noodzakelijk is", aldus brandexpert Ynso Suurenbroek. De capaciteitsproblemen komen volgens hem door een gestage verkleining van de diameter van het leidingnet. Hoewel het goed is voor de gezondheid dat water hierdoor sneller stroomt, neemt de bluscapaciteit er echter ook door af.
Suurenbroek, oud-brandweercommandant en lector brandveiligheid, schreef onlangs een verontrustend rapport over een aantal branden in de gemeente Bloemendaal.
Doordat de capaciteit van het waterleidingnet onvoldoende is en terugloopt, bieden brandkranen volgens Suurenbroek evenmin soelaas, want die zijn aangesloten op het drinkwaternet. In een reactie zegt brandweercommandant Frans Schippers: "De constatering dat de brandkranen onvoldoende water leveren, is voor ons niet nieuw." Hij komt deze zomer met waterbedrijf PWN met een eigen onderzoek.
Brandweer Nederland bevestigt ‘dat de capaciteit van bluswater uit het drinkwaterleidingnet afneemt’. "Voor een ontwikkelde uitslaande brand zal de watervoorziening alleen uit het drinkwaternet vrijwel altijd onvoldoende zijn."
Het Verbond van Verzekeraars zegt op de hoogte te zijn. Volgens de koepel van drinkwaterbedrijven Vewin en Brandweer Nederland ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeenten. De brandweer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zoeken de oplossing in ‘maatwerk’, zoals met oppervlaktewater blussen.